HTML

Zászlóshajó

Közélet, világkép, politika, nemzetpolitika, magyarság. A Kárpát-medence és a nagyvilág ahogy én látom. Mi van a dolgok mögött? Miért alakult úgy? Mi várható? Közérthetően, flikk-flakkok nélkül. Észrevételek, javaslatok, saját esszék satöbbi ide: zaszloshajo@index.hu

Friss topikok

Linkblog

Archívum

8. Hogyan tovább Duna Televízió?

2010.07.24. 09:56 :: heroa

A néző, a fogyasztó szempontjából majdnem mindegy, hogy szervezetileg, vagy épp pénzügyileg, netán vezetőileg önálló-e egy televízió vagy sem.
A leköszönt Cselényi elnök - aki még a későbbiekben lehetséges, hogy magyarázkodni kényszerül a csatorna körüli ügyletek miatt - szerint ha az önállóság megszünik, meghal az alkotás szabadsága is. Ez mind szép és jó, de csak gondoljunk bele, hogy például a BBC-nek hány, közös fenntartásban működő csatornája van, és milyen jól elvan az alkotói szabadság is arrafelé. De hasonló a helyzet például a lengyel köztévénél is, ahol még újabb adók elindítását tervezik.

Ráadásul nálunk egyelőre nincs is szó tényleges összeolvasztásról, fúzióról az MTV és a Duna között. Ez a két adó összesen négy csatornát tart el jelenleg egyébként.

Gyakorlatilag mindegy, hogy ki lesz a Duna igazgatója (merthogy az elnöki státusz elvileg megszűnik). Persze hallani már - nem is valószínütlen neveket, akik végül befutók lehetnek. Így Bayer Zsolt, egykori Duna-alelnök, vagy épp Szaniszló Ferenc korábbi dunás hírfőszerkesztő, akinek akkori működése egyáltalán nem volt sikeresnek nevezhető sem szakmai, sem nézői szempontból. Gyakorlatilag a Duna valaha volt legnézhetetlenebb hírműsorát állította elő, amely egyáltalán nem tükrözte a Duna Tv szellemiségét - épp a határon túli hírek hiányoztak belőle, de teljesen.

És most jutottunk el a kulcsmondhathoz. A Duna Tv és  a határon túl. Ez lesz a következő időszak meghatározó kérdése, mert mára már csak nyomokban emlékeztet régi önmagára a csatorna: határon túli körzeti stúdiói már jószerivel nincsenek, sportriportereit sem Erdélybe, vagy Felvidékre hanem a világ különféle helyeire utaztatja az adó, különösebb indok és közvetítés nélkül. De ez egy másik téma már.

Ha nem lesz gyökeres struktúraváltás a Duna Tv-n belül, akkor mindegy is, hogy melyik posztot ki tölti be a néző szempontjából sem jobb, sem rosszabb nem lesz.

De miben kéne leginkább változtatni?

Már régen - a műhold adta lehetőségeket kihasználva - klónoznia kellett volna önmagát a csatornának, amely a műholdas sugárzás árát illetően nem jelentős plusz kiadás, mivel egy bérelt transzponderen mindenképp maradnak kihasználatlan felületek.

A klónozás lényege pedig annyi: a Duna Tv egyes programját (vagy akár a Duna II-t, mindegy) 3-4 változatban kellene sugározni. Azaz az adás 90%-ban minden verzióban ugyan az volna, amolyan regionalizált változatokként: lehetne Duna Tv Erdély, Duna Tv Felvidék, stb. Ezek azonban külső jelként sehol sem jelennének meg a csatornán a különbség csak az a napi mondjuk 10%os műsoridő melyet - ha még léteznének - a regionális stúdiók tölthetnének be. Ezzel megvalósulna az a régi vágy, miszerint több határon túli hírt kellene megjeleníteni, és közelíteni kellene azokhoz a régiókhoz is (így például kelet-Felvidék) amely a Duna jelenlegi hír-térképén teljesen fekete.

Azaz mindenhol 90%-ban ugyanazt a műsort sugároznák az eltérés pedig a regionális adások adásideje (tehát tőkétől függően például délután 5-7 között és annak ismétlései) lenne, melyek párhuzamosan tudnának műsort sugározni azaz nem vennék el egymástól az adásidőt (a főadón ez alatt mondjuk napi váltásban mutathatnák őket) és ráadásul megnyilna a határon túli magyar reklámok lehetősége is: olcsó, és koncentrált reklámfelületként jelenhetne meg a Duna térségi verziója, amelyből akár el is tarthatnák magukat a regionális stúdiók ha a ezen bevételeket a csatorna náluk hagyná.

A regionalizált adásokat a helyi kábelszolgáltatók ennek megfelelően vennék át, és Erdélyben az erdéyi adást láthatnák, de egyéni parabola segitségével bárki nézhetni egyik vagy másik verziót amerikától ausztráliáig.

Rendkívül sarkallatos kérdés a határon túli digitális földfelszíni tévéadásban való jelenlét (a bizonyos DTT - lásd: MinDig Tv). Cselényi elnök korábban élből elutasította, és szükségtelennek tartotta ezt mondván lefedettségük teljes: a magyarországi MinDig Tv-n mégis elsőként jelentek meg, és a valóságban például a már említett kelet-felvidéken számos magyar ember (személyes ismeretség okán mondhatom) még csak nem is látott soha Duna Tv-t, miután csak a három földi sugárzású adó (m1, tv2, rtl) jut el hozzá, s sok helyütt - a beljebb fekvő részeken - még az sem.

De ne gondold kedves olvasó, hogy a klónozással én találtam volna fel a spanyol viaszt, a modell él és működik tőlünk nyugatabbra már rég óta hasonló módon működi: lásd német tartományi szinten.

Ez azonban nagy érvágás lenne a budapesti központban dolgozók számára, hiszen nem biztos, hogy a továbbiakban szükség lenne ilyen számban munkájukra.

Persze ez nem csak regionális hálózat felélesztésével járna hanem jóval nagyobb összeget kéne fenntartásukra is fordítani amit ma a Duna központi, budapesti része nyel el, hiszen gyakorlatilag a regionalitás ma nem létezik náluk.

 

3 komment

Címkék: határon túl bayer zsolt duna tv cselényi lászló hogyan tovább szaniszló új vezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://zaszloshajo.blog.hu/api/trackback/id/tr172172456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sofalwy 2010.07.24. 17:41:08

Ennek a jó szándékú blognak is van egy sajnálatos hibája. A televíziót csak a hírműsorok helyének tekinti. Ez a hazai televíziózás jelenlegi legalapvetőbb és egyben legtragikusabb tévedése. Lényegében magyarázata annak, hogy a hazai műsorok tartalom nélkülivé váltak. A hírszolgáltatást legfőbb gondja pedig az, hogy mellőzi a valódi híreket, mivel azok sérthetik a politika érdekeit. Így aztán "vattahírek" gyűjteményévé vált az MTV és a Duna híradója is.

A televíziózás nagy versenyben áll az Internettel, hosszú távon ezt a versenyt a technikai összeolvadás fogja véglegesíteni. Na nem az ilyen vízfejű, nézőmentes szerkesztőségek javára - az biztos. Ebben a helyzetben csak akkor van esélye egy ilyen műsorszolgáltató szervezetnek, mint akár a Duna, akár az MTV, ha műfajokban és témákban gazdag, egyedi kínálattal jelentkezik. Ebben a csatában semmi értelme a nálunk divatos "senkikből lett celebekkel kísérletezni"! Bannerek, Barkók, Vargák, és a többiek soha nem tudnak érdekesek lenni, mert tartalmatlan emberek. Mögöttük olyan szerkesztők, igazgatók vannak, akik "butikosok", vagyis a pozíciókat megszerezve saját maguk zsebére koncentrálnak. Ezeknek nincs világképük, műveltségük, nincs a fejükben tartalom, nem tájékozódnak személyesen a világról, nem járnak olyan helyeken, ahol saját tapasztalatuk lehetne arról, hogy milyen a mai magyar élet. A politikánknak egyik nagy kérdése, hogy lesz-e valaha igénye minőségi emberekre, gondolatokra, ismeretekre, tartalomra, kultúrára. Az MTV-n újra megjelent Szenes horda nem ezt ígéri, vagyis a tragédia fokozódik. A Duna szerkesztő társulata még az MTV-ben regnálókhoz mérten is silányabb. Meddig fontosabb egy Balogh Júlia, vagy a szemüveges sztálinista (nevét nem is tudom) szerkesztő matuzsálem kitartása a nézőnél? Ki fogja megmondani végre Csoórinak, hogy ideje neki leszállni a Duna zsarnoki trónjáról és elhúzni a ...-ba. Vigye a nőjét és vigye azt a mentalitást, mely szerint minden szakembernél jobb egy erdélyi. Igaz nem ért semmihez, de erdélyi.

Nem célom a romániai magyarságot általánosságban bántani, nagyra értékelem közülük azokat, akik otthon maradtak és azon körülmények között tartják meg és mentik át magyarságukat. Az ellen viszont vagyok, hogy erdélyi származással Budapesten olyan előjogokra lehessen szert tenni, melyekkel csak kárt tesznek. Ha a teljesítmény elé kerülhet az, hogy valaki onnan jött. Ha igazán minőségi változást akarunk, akkor nyíltan beszélni kell a magyar világ ilyenféle belső problémáiról is. Meg tenni ellene.
Nagy ajándék, hogy megszabadult a Duna a maffiózó alkatú Cselényitől, de nem csak tőle kellene szabadulni. A kisebb-nagyobb háttéremberektől éppen úgy, mint azon erdélyi bevándorlóktól, akiket csak ezen származásuk tett dunatévéssé, hozzáértésük nincs, működésük káros.
Mi nézők csak szurkolók lehetünk. A gyerekeink már kiszálltak ebből a csatából. Letöltenek és azt nézik, amit érdekesnek tartanak. Tesznek arra, hogy Asbóthok, Cipruszok, Károlyik, Borsák milyen manírosak tudnak lenni, milyen mísz képpel sminkelik ki magukat naponta. A jövő nme ezeké az álcelebekké.

sofalwy 2010.07.24. 17:54:37

...és még: A csatornák szaporítása önmagában értelmetlen. Jól példázza ezt az Autonómia. Gyakorlatilag utánjátszója a Duna első számú csatornájának, nézettsége nyomelem szinten sincs. A legtöbb műsort továbbító rendszerben nincs, vagy csak mellékcsatornaként kínlódnak vele. Az Atonómiát jól sejthetően Csoóri élettársának hozták létre, ő a teljhatalmú úrnője ennek az éterbe kiáltott semminek.

Amikor a hazai televíziózásra szánt nem kis összegekből ilyen silány műsorkínálat jön össze, akkor éppen azon kellene gondolkodni, hogy ezeket a pénzeket műsorra, értékes tartalomra kellene költeni, nem idiótáskodásra. Példának okáért kérdezném, hogy az MTV focivébé alatti dilettáns önkamerázásainak mi értelme volt és ezt az értelmetlen és üres semmit mekkora összegből állították elő? Ezekre a semmikre rengeteg pénz ment el fölöslegesen, meg a "mi is sztárok vagyunk" klipekre. Kinek és minek kell ez? Ez nem köztelevíziós műfaj, azt pedig felháborítónak tartom, hogy önsztárolják magukat köztelevíziós dolgozók. Nincs ember az MTV-nél és a Dunánál, aki tisztában lenne azzal, hogy mi egy köztelevízió sajátossága? Szóval inkább kevesebb csatorna legyen, de azon műsor legyen, ne műfaji tévelygések, dilettáns ötletek, tartalmatlan exhibicionisták jelsorozata!

sofalwy 2010.07.24. 23:50:42

Megtaláltam a búcsúztatót a Duna honlapján. Ezt a nyálas nyalást Sztálin elvtárs is sokallta volna.

www.dunatv.hu/itthon/cselenyi_laszlo_munkassaga.html
süti beállítások módosítása