HTML

Zászlóshajó

Közélet, világkép, politika, nemzetpolitika, magyarság. A Kárpát-medence és a nagyvilág ahogy én látom. Mi van a dolgok mögött? Miért alakult úgy? Mi várható? Közérthetően, flikk-flakkok nélkül. Észrevételek, javaslatok, saját esszék satöbbi ide: zaszloshajo@index.hu

Friss topikok

Linkblog

Archívum

4. Jobbik: Kell-e Budaházy? - avagy lesz-e Jobbik négy év múlva

2010.07.12. 20:31 :: heroa

Két egyre inkább árnyalódó irányvonal rajzolódik ki a Jobbikon belül: az egyik felének kellenek Budaházyék, a másiknak - a mérsékelt szárnynak - már kevésbé.

"Fideszesedés"-sel vádolta meg mai írásában a Jobbikot a radikális Kuruc.info portál. Nem nézik jó szemmel ugyanis, hogy a párt alelnöke Balczó Zoltán egy tévéinterjúban azt mondta a minap (m1, Ma reggel), hogy valójában nincs megállapodás a Jobbik és a Budaházyt is támogató radikális mozgalmak között.

A tévéinterjúban is többször utalást hallhatunk arra nézve, hogy valójában van egyfajta törésvonal a radikalizmusnak nevezett irányzat (tehát a Budaházy-féle irányvonal) és a konzervatívabb, nemzeti gondolokdásmód között a párton belül.

Az úgynevezett párton kívüli, de országgyülési és EP-parlamenti jobbikos mandátummal bíró jogvédők (így Morvai Krisztina, vagy épp Gaudi Nagy Tamás) és a MIÉP-ből jött, nemzetiradikális, ugyanakkor "békés" irányzatot képviselő vezetők (így például Balczó) között.

Ez az ellentét nyilván korábban is megmutatkozott a párton belül, azonban nem volt ennyire éles, és ilyen szinten látható köszönhetően a párt rövid eddigi életének és kevés számú médiaszerepléseinek ez korábban a háttérben zajlott le.

Most azonban már láthatjuk, hogy például Morvai Kriszitna továbbra is erölteti a köztörvényes büntettekkel vádolt Budaházy György kiszabadítását, míg a Jobbik vezetői valójában már szabadulnának a témától, és kezd számukra igen kellemetlenné válni ez az irányzat, miután már nincs is szükségük a radikális keménymag (2-3 százaléknyi szavazat) támogatására.

A Jobbik vezetése konszolidálódni - ahogy a Kuruc.infó mondja - "fideszesedni" akar, azaz európai normák szerint szeretne politizálni mert felismerte: ez az egy lehet további fennmaradásának záloga.

Kérdéses azonban még Vona Gábor pártelnök szerepe is, hiszen az elnökről még nem igazán tudni, hogy melyik álláspontot képviseli: az ultraradikálisok vagy a mérsékeltek mellett teszi-e le voksát.

Vona megnyilánulásai alapján még Ő maga sem döntötte el, hogy merre helyezkedjen, viszont jelen állás szerint több jel utal arra, hogy támogatja az ultra-irányzatot. Lásd országgyűlési esküjekor milyen mellényt viselt.

A következő időszak kérdése az lesz, hogy a Jobbik konszolidálódik-e, és ha igen akkor teheti-e ezt Vonával, vagy ha utóbbi nem áll a "józan" oldal pártjára, akkor a párt képes lesz-e új vezetőt találni magának, vagy pedig Vona az ultrák oldalára áll, de akkor erősen kérdésessé válik a Jobbik 2014-es választási szereplése.

Szólj hozzá!

Címkék: jobbik morvai krisztina vona gábor radikális budaházy györgy gaudi nagy tamás balczó zoltán elhatárolódik nincs megállapodás

A bejegyzés trackback címe:

https://zaszloshajo.blog.hu/api/trackback/id/tr702147305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása