HTML

Zászlóshajó

Közélet, világkép, politika, nemzetpolitika, magyarság. A Kárpát-medence és a nagyvilág ahogy én látom. Mi van a dolgok mögött? Miért alakult úgy? Mi várható? Közérthetően, flikk-flakkok nélkül. Észrevételek, javaslatok, saját esszék satöbbi ide: zaszloshajo@index.hu

Friss topikok

Linkblog

Archívum

1. Nemeti baloldal készülődik, MSZP-s köntösben?

2010.07.08. 22:07 :: heroa

Több jel is arra utal, hogy nemzeti fordulat készülődik - hogy sikeres lesz-e az már más lapra tartozik - az MSZP-ben. Kérdés: ennek örüljünk-e és valóban értékeljük pozitívan, vagy pedig egy hánykolódó és végső tusáját vívó poszt-kommunista utódpárt végnapjai-e ezek?

Bárhogy is van, a színfalak - és az önkormányzati választás - előtt próbálja szebbé formálni 'hazaárulónak' predesztinált képét az MSZP, amely még nem tette túl magát azon a sokkon, melyet néhány hónapja kapott a Fidesz kétharamadával végződött referendumon.

Ha nemzetpolitikáról és a baloldalról esik szó egy mondaton belül, mindenkinek először a 2004. december 5-i népszavazás jut eszébe, amikor is Gyurcsány (aki egyébként nem-mel szavazott a kettősállampolgársági törvény parlamenti végszavazásán is néhány hete) politikai tőkét kovácsolt a Nem-ekből, amely hozzásegítette későbbi, 2006-os választási győzelméhez az MSZP-t.

Már a 2000-ben, az első Orbán-kormány időszakában elfogadott státuszörvény idején is erős és határozott ingadozás jellemezte a szocialistákat a törvény megszavazása vagy annak ellenzése témakörében. Az akkor Kovács László vezette MSZP csak nehezen, alkuk eredményeként állt végül kötélnek.

A saját maga eljelentkételenedését egyre jobban megéző, de nehezen tudomásul vevő szocialista párt úgy tűnik próbálkozik valamivel. Ez a tény az utóbbi hetek fejetlensége és "teszetoszáskodása" után valami halvány reménysugárként Szili Katalin szájából hangzott el a kulcsmondat amely meghatározhatja a következő, az önkormányzati választásig tartó időszakát, amely eképp hangzott: "Szili: csak a nemzeti baloldali irányzatnak lehet jövője."

Szili Katalin párton belüli perifériális helyzete ugyanakkor mára egyértelmű, gondoljunk csak a nemzeti összetartozás napjára, mikor Szili a szocialista frakcióból egyedüliként vett részt az országgyűlési megemlékezésen. Sőt az sem lehetetlen, hogy a volt házelnök végleg szakít pártjával.

Ennek ellenére, mintegy utolsó szalmaszálként az MSZP, jelenleg igencsak kusza belviszályok által tarkított helyzetében - amely egyébként nagyban hasonlít az elmúlt nyolc év átgondolatlan kormányzati intézedéseihez is - felismerhette annak lehetőségét, hogy megpróbálhatják betölteni a nemzeti baloldal szerepét, az amúgy még üres térben miután a magyar palettán nincs jelen egyetlen jelentős nemzeti szociáldemokrata tömörülés sem.

Ezt a elméletet alátámasztani látszik a fent említett emléknappal párhuzamosan tartott, és igencsak ideológiai és világnézeti kontrasztba került MSZP-s megemlékezés is.

Ma pedig a szocialisták egyik fő szócsöve, a Népszabadság is nemzeti húrokat próbált megpendíteni a maga módján, ügyelve arra is, hogy közben törzsáborát se fordítsa maga ellen: kiverte a biztosítékot - látszólag - az MSZP-közeli lapnál is felvidéki törvényhozás mai alakuló ülése, amikor fő helyen levő írásban "rossz vicc"-ként apposztrofálta a baloldali lap azt a tényt, hogy az ellenzéki Jan Slota pártjának alelnöke, Anna Belousova irányíthatja a jövőben - kormánypárti szavazatoknak is köszönhetően - a kisebbségi ügyekkel is foglalkozó parlamenti bizottságot Pozsonyban.

Kérdések: mennyire lesz és lehet bátor ilyen nemzeti irányzat az MSZP-n belül, mennyiben tudja hitelesíteni magát ezzel a baoldalinak mondott párt, jelent-e ez számukra további támogatottságot, vagy éppen ellenkezőleg a keménymagot haragíthatná magára egy nemzetiesedő MSZP?

Szólj hozzá!

Címkék: magyar mszp szlovákia kettős állampolgárság felvidék jan slota szocialisták nemzetpolitika nyelvtörvény anna belousova

A bejegyzés trackback címe:

https://zaszloshajo.blog.hu/api/trackback/id/tr812139558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása